sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Sapuskaa


Meillä barffataan. Aluksi mielsin barffauksen kamalan vaikeaksi rakettitieteeksi, että koirani vääntyy takuuvarmasti kieroon, että se on järjettömän kallista.

Hukka on saanut raakaa lihaa pienestä pitäen pienissä määrissä. Kuulin 50:50 ruokintamallista ja ajattelin kokeilla sitä. Näihin aikoihin ystäväni siirtyi koiriensa kanssa nappulasta barffille. Useista suositteluista ja aiheesta luettuani päätin siirtää Hukan barffille nappulasäkkien loputtua.



Netissä pyörii useita toisistaan hieman eroavia peruspohjia barffille. Esimerkkinä aikuisen koiran barffauksen suhteista on 60-70% lihaisia luita, loput lihaa, sisäelimiä, kalaa ja mahdollisesti myös vihanneksista. Vaikka lihaisista luista puhuttaessa tarkoitetaan luita joissa on 50:50 lihaa ja luuta, on tuo 60-70% minusta älytön määrä. Toki on yksilökohtaista kuinka koira pystyy luut sulattamaan, mutta tuolla luumäärällä minulla olisi koko ajan vatsa kovalla oleva koira. 

Hukka syö alle puolet lihaisia luita, loput koostuvat lihasta, sisäelimistä ja lisukkeista kuten merilevästä, kananmunasta, hapanmaitotuotteista ja öljyistä. Hukalla ei ole ollut tarvetta käyttää kasvismössöjä vaikka se saakin sitä silloin tällöin valmiista liha-ateriapötköistä. Pääasiassa ainoa vihreä mitä Hukka saa, on merilevä sekä Easy Green-jauhe. Hukka on barffissa aika lailla kaikkiruokainen, muttan sen suuret inhokit ovat kala ja maksa. Naudanmaha on sen suurta herkkua pellavaöljyn kanssa. Pääasiassa pakastimestamme löytyy nauta-sikajauhelihaa, broilerin jauhelihaa, kalkkunan reisipaloja, naudanmahaa, sisäelinseoksia, siipiä, koipia, selkärankaa, kylkiluita ja rustoja. Jääkaapista löytyy lohiöljyä, pellavaöljyä ja kananmunia. Kuiva-aineosastolta merilevää, Easy Greenia ja kananmunankuorijauhetta. 

Sen lisäksi, että tiedän tarkalleen mitä koirani syö, barffaus on myös hauskaa. Tai sitten olen vain ihan pimeä. Minusta on kivaa kaivaa pakastinta ja miettiä, että mitä Hukka syö seuraavana päivänä. Barffaus ei oikeasti ole edes niin kallista mitä ihmiset väittävät. En ole tarkkaan laskenut että paljonko Hukan ruokintaan menee kuukaudessa, mutta arvioisin kuukausikustannusten olevan alle 50 euroa.

Pääasiassa ostan ruuat Kennelrehulta. Kohtuulliset kilohinnat ja laaja valikoima. Melkein naapurissamme on Murren Murkina, josta haen spesiaalimpaa sapuskaa, kuten sisäelinseoksia ja tarjoustuotteita. Murre on vaarallinen paikka. Otanpa tuota, tuota voisi kokeilla, noita sekoituksia jokaista yksi ja ja ja... Oho sinne meni kolme kymppiä.

+ Barffauksella tiedän tasan tarkkaan mitä koirani syö
+ Se on sekä koiran aktivoimista aikaa vievillä luilla että omistajan aktivoimista pohtiessa tulevia ostos- ja ruokalistoja
+ "Luu päivässä pitää hammaslääkärin loitolla", eli ei hammaskiveä.
+ Ulosteen määrä on hyvin pientä. Näillä kakkamäärillä voisi luulla että omistan pikkukoiran enkä melkein 70 cm korkeaa ja 35 kg painavaa paimenkoiraa. Uloste ei myöskään haise melkein miltään

- Hävikki. Hukka saattaa sopivista ruoka-annoksista huolimatta jättää aterian tai pari väliin. Inhokkiruokien kanssa se saattaa paastota useammankin päivän, jolloin ruoka saattaa mennä jo huonoksi
- Hajuhaitat. Naudanmaha haisee jäätävän pahalta, samoin useimmat sisäelimet ja jääkaappiin syövereihin unohtuneet sapuskat.
- Sotkuisuus. Hukka syö "klöntit", eli lihan palat ja lihaisat luut lattialla ja jättää jälkeensä veri- ja nesteläikkiä. Onneksi muovimatto on helppo siivota.
- Ruokkiminen reissussa. Kuivaliha on jäätävän kallista, joten mikäli ei ole mahdollisuutta pakastimeen, reissussa mennään nappula ja joillakin lihoilla. Onneksi Hukalla ei ole mitään yliherkkyyksiä nappuloiden ainesosista, joten melkein mikä vaan uppoaa. Ainoa vaan, että nappulalla kakkaa tulee enemmän ja se haisee pahemmalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti